Zajednicka

Nagrada “Zeleni list” stigla u prave ruke

 

Dragana Milićević

Dragana Milićević, profesor fizike iz Kruševca, inače, višegodišnji saradnik “Škole za opstanak”, osvojila je prestižnu nagradu “Zeleni list”za posvećenost u radu sa decom i mladima, brojne radove i publikacije iz oblasti ekoligije i zaštite životne sredine i mentorstvo u domaćim i međunarodnim projektima.

AKCIJA “TRAŽIMO ZAGAĐIVAČA GODINE I ZAŠTITNIKE ŽIVOTNE SREDINE” ZA 2014.GODINU

Godišnje priznanje za zaštitnika životne sredine “Zeleni list” za 2014. godinu, koje dodeljuju Drugi Program Radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine, uručeno je 11.maja 2015.g. pojedincima, institucijama I udruženjima za zalaganja u očuvanju životne sredine I zdravlja građana.

Na svečanosti u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, “Zeleni list” dobili su Dragana Vasiljević, dugogodišnja autorka emisije “Ekokaravan” na RTS-u za predstavljanje prirodnih lepota Srbije i ukazivanje na ekološke problem koje odgovorni ne rešavaju, kao i Slobodan Aranđelović i kompanija za preradu opasnog otpada Junirisk( Yunirisk ) za odgovornost u poštovanju ekoloških zakona.

Nagrada je dodeljena advokatu Sreten u Đorđeviću, za aktivnu borbu u ostvarivanju ekoloških prava građana, zatim Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, za pokazanu stručnost i brzo delovanje u smanjenju posledica katastrofalnih poplava, Nacionalni park “Tara”, za uspešno otklanjanje posledica požara pošumljavanjem na nepristupačnim terenima, kao i Dejan Maksimović i Ekološki centar “Stanište” iz Vršca, za osnaživanje lokalnih zajednica da reše probleme, koji ometaju aktivan rad na zaštiti životne sredine.

“Zeleni list” je pripao i Zoranu Martinovu i Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara “Banat” za akciju “Čep za hendikep”, koja pomaže osobama u kolicima i podiže svest građana o važnosti reciklaže, kao i Dragani Milićević iz Kruševca, za posvećenost u radu sa decom i mladima, brojne publikacije na temu ekologije i mentorstvo u domaćim i evropskim projektima, Harunu Fijuljaninu iz NovogPazara, za višedecenijsku zaštitu i oplemenjivanje životne sredine kroz mnoge akcije, koje je organizovao i u kojima je učestvovao, i profesoru Miladinu Ševarliću, agroekonomisti, za uporno, dosledno i argumentovano protivljenje prometu i uzgoju GMO u Srbiji.

Etiketu “Crni list”, za najvećeg zagađivač agodine, dobila je Komunalna policija Beograda zato što i posle pet godina njenog postojanja nije uspostavljen komunalni red u glavnom gradu.

Posthumno, specijalno priznanje “Zeleni list” dodeljeno je Miodragu Radulovačkom, obnovitelju kulturne baštine i zadužbinaru Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima, koji nosi njegovo ime.

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.