img_67131

Seminar “Obrazovanje za opstanak” u Kruševcu

NOVINA U STRUČNOM USAVRŠAVANJU NASTAVNIKA REALIZOVANA U KRUŠEVCU

Učesnici novo-akreditovanog seminara „OBRAZOVANJE ZA OPSTANAK” – prepoznavanje ekoloških rizika i reagovanje na njih, imali su sreću da 12.11.2016. na terenskoj radionici „Motri i uoči” na Jezeru Ćelije posmatraju i šarene utve, koje se retko tamo mogu videti. Eko-koordinatori, vaspitači iz Predškolske ustanove „Nata Veljković”, učitelji i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola Kruševca nisu krili svoje zadovoljstvo ovim bliskim susretom, kao ni mogućnošću da deo vremena posvećenog stručnom usavršavanju provedu u radu u PRIRODI.

Udruženje „Škola za opstanak”, koje već više od deset godina ima akreditovane programe usavršavanja zaposlenih u obrazovanju, akreditovalo je nov seminar za školske 2016/2017. i 2017/2018. godine, prilagođen za usavršavanje vaspitača, učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz oblasti ekologije, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Pored predavanja sa radionicama, seminar ima i terensku radionicu „Motri i uoči”, kao svojevrsni vid učenja u prirodi od prirode. Ujedno, time su polaznici neposredno uključeni u brigu o biodiverzitetu i praćenje promena u prirodi.

Novina u usavršavanju nastavnika je i osposobljavanje za prioritetnu oblast „Bezbednosni rizici: prepoznavanje i reagovanje na njih”.

Na seminaru u Kruševcu obrađene su sledeće teme:

  • Gordana Brun: Ekološka kriza i bezbednosni rizici (uvodno predavanje)
  • Dragana Milićević: Crveno upozorenje: klimatske promene i promene u atmosferi (predavanje sa radionicom)
  • Gordana Brun: Neodrživi razvoj i njegove posledice (predavanje sa radionicom)
  • Olga Vasić: Promene u biljnom svetu kao posledica promena klime i uticaja čoveka (predavanje sa radionicom). Preuzmite rezultate radionice ovde
  • Voislav Vasić: Promene predeonog i biološkog diverziteta (predavanje)
  • Jelena Nikolić Antonijević: Motrenje na prirodu i razumevanje promena (uvodna prezentacija za radionicu i terensku učionicu „Motri i uoči“)
  • Jelena Nikolić Antonijević (uz učešće ostalih članova Tima): Radionica i terenska učionica „Motri i uoči“
  • Jelena Nikolić Antonijević: Vežba prezentovanja rezultata radionice „Motri i uoči“ na portalu „Škole za opstanak“
  • Gordana Brun: Prilagođavanje kao odbrana od rizika: Jedina odbrana – prilagođavanje i razvijanje bezbednosne kulture naročito mladih (završna debata). Izvode iz Strategije nacionalne bezbednosti RepublikeSrbije preuzmite ovde

Pogledajte galerije:

Predavanja

Predavanja

Terenska radionica

Terenska radionica

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.