Timska nastava i vršnjačka edukacija

U OŠ “Jovan Popović” u Kruševcu, 09.12.2016. godine, učiteljica Zorica Jovanović je organizovala sa svojim učenicima iz odeljenja ¾ ugledni čas u okviru tematskog dana, obradivši i nastavnu jedinicu “Zaštita životne sredine – ptice našeg kraja”. Kako časovi mogu biti podjednako zanimljivi učenicima, gostima i predavačima, potvrđuju fotografije i utisci sa uglednog časa koji je realizovan kroz timsku nastavu i radionice vršnjačkom edukacijom.
Obuhvativši Čas odeljenjskog starešine, Odeljenjsku zajednicu, Čuvare prirode i Slobodne aktivnosti, a u okviru opšte teme “Bonton”, učenicima trećeg razreda je na zanimljiv način približena nastavna jedinica i ukazano im je kako deca mogu da zaštite, obnove, urede i unaprede životnu sredinu. Podsetili su se koje sve sposobnosti poseduju, kako i uz čiju pomoć da ih razvijaju, šta sve mogu sami, a šta ako se udruže i uključe u tim, … i naučili kako da se ponašaju da bi što više doprineli zaštiti životne sredine, pomogli ugroženim biljkama i životinjama, posebno pticama u zimskom periodu.
Kako bi čas bio potpun, saradnici i gosti predavači na času su bili učenici 6. razreda koji pohađaju Čuvare prirode, njihova profesorka, Olivera Kolarić, učenici 7. razreda, članovi Ornitološkog školskog kluba, formiranog nakon realizovanog projekta Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u novembru u Naučnom klubu u Kruševcu, kolege profesori i roditelji, bake, deke, koji su želeli da podrže svoju decu i unuke i prošire svoje znanje.
Profesorka Olivera je upoznala učenike sa značajem ptica za životnu sredinu i stepenom njihove ugroženosti, vešto ih uključujući u diskusiju.

Stariji drugari su kroz prezentacije i zanimljivosti prikazali vrste ptica iz našeg kraja, ugrožene i retke vrste, kao i način kako pomoći pticama u zimskom periodu.
Trećaci su oplemenili čas radioničarskim radom, igrokazom, izložbom staništa raznovrsnih biljaka i životinja, kućica za ptice,…, nastalih na časovima Slobodnih aktivnosti i uz pomoć i podršku roditelja, izradom edukativnog plakata i zdravim posluženjem na kraju. Čas je sve vreme veselio cvrkut ptica, kućnih ljubimaca (kanarince i papagaje), koje su učenici doneli za ovu priliku.

Zorica Jovanović i Olivera Kolarić

 

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.