KRUlogo

Voda i život – radionica o zelenim radnim mestima u Kruševcu

Dana 22.03.2018. god.  kada se po odluci Ujedinjenih nacija iz 1992.god. obeležava Svetski dan voda, u prostorijama Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu održana je radionica  posvećena značaju zaštite i očuvanja vodenih resursa na planeti Zemlji i zelenim radnim mestima, a u okviru projekta Voda i život-obrazovanje za opstanak. Projekat se finansira sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Radionica je realizovana sa grupom učenika, hemijske i ekološke sekcije Hemijsko-tehnološke škole i bila usmerena na rasprostranjenost vode na Zemlji, značaju vode za živi svet, zagađivanje vode, merama neophodne zaštite vodenih resursa, zelenim radnim mestima i ciljevima UN za održivi razvoj vezanim za vodu. Određeni su parametri  koji će se ispitivati u sledećoj radionici i definisan je logo i slogan za naziv kompleta za ispitivanje ukupnog i slobodnog hlora u vodi. Većina se složila da komplet za ispitivanje nosi naziv: „Zdravlje u svakoj čaši“.

Kako bi  širili svest i savest kod učenika, a i šire, o značaju vode za život  i ciljevima UN za održivi razvoj polaznici radionice su održali prezentaciju za učenike i nastavnike osnovnih škola sa teritorije grada. Prezentaciji je prisustvovao veliki broj učenika, oko pedesetoro đaka (20-tak iz osnovnih i više od 30 đaka naše škole) i zavidan broj prosvetnih radnika kako iz same škole, tako i iz grada (25-30),  a ispratila je i lokalna televizijska stanica,RTK (Radio Televizija Kruševac). Prilog pogledajte ovde. Kako podigli interesovanje prisutnih izvedeno je i nekoliko ogleda dokaznih reakcija koje daju jasno obojene-efektne taloge (priprema za narednu radionicu).
Nakon PPP, razvila se diskusije o izloženoj temi sa veoma zanimljivim pitanjima i odgovorima.  Značaj očuvanja vode je iznedrio razmišljanja o mogućnostima njene primene, poput formiranja ekoloških oaza u okolinama reka za odmor i rekreaciju. Diskutovalo se o značaju puštanja u rad Fabrike za preradu otpadnih voda u Kruševcu previđenom za 2020.god. gde svoju šansu za zaposlenje vide učenici zanimanja Tehničar za zaštitu životne sredine, kao i o značaju postavljanja filtera za prečišćavanje na svim izvorima zagađenja radi sprečavanja disperzije zagađenja.

Realizator radionice:
Verica Agatonović Malinović

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.