BEOlogo

Radionica o zelenim radnim mestima u Beogradu

 U petak, 23.03.2018.  u Geološkoj i hidrimeteorološkoj školi “Milutin Milanković u Beogradu je  održana  radionica za učenike u okviru  projekta “Voda i život”- obrazovanje za opstanak. Projekt je finansiran sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).
Učenici ove škole su se u uvodnom delu upoznali sa ciljevima UN za održivi razvoj, diskutovali  o temama vezanim  za važnost  vode za zivot na Zemlji (pokrivenost Zemlje vodom je 71%, 2,5% cini slatku vodu a 97,5% cini slanu vodu, svega  0,03% cini voda za pice), razgovarali  o svim vrstama voda, površinskim, podezemnim, atmosferskim, kao i zagadjivanju podzemnih voda veštačkim djubrivima, zagadjivanju površinskih voda pesticidima, veštackim djubrivima, spiranjem zemljišta putem kiša, fosfatima, koje pospešuju rast algi  koje dovode do velike potrošnje kiseonika, kiselim kisama koje menjaju pH voda, zagadjivanje voda Industrijom teškim metalima, kanalizacionim mrežama, radioaktivnim supstancama, toplotom, o merama štednje i zaštite vode od zagađenja.
Drugi deo radionice bio je posvećen  zelenim radnim mestima. Učenici su osmislili logo i slogan za komplet za ispitivanje hlora, koji bi mogao da se koristi u ruralnim sredinama gde stanovništvo samostalno hloriše svoje bunare.
Diskutovalo se o ekoturizmu kao obliku turizma koji teži zaštiti životne sredine, poboljšanju kvaliteta života lokalnog stanovnista, kao i učenju o prirodnim i kulturnim resursima, zatim o projektovanju solarnih panela koji pretvaraju sunčevu u električnu energiju, efikasnost i vreme njihove isplativosti, o filterima za prečišćavanje vode, koje otklanjaju štetne primese, kamenac, smanjuju tvrdoću vode.
Realizator radionice:
Prof Ljiljana Rusic.

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.