foto Saša Preradović

Međunarodni dan planete Zemlje u Gradskoj šumi

22.04.2018.

Lokacija: Gradska šuma, Pančevo

Temperatura: 20

Oblačnost: vedro, sunčano

Vetar: 3m/s

 

Škola za opstanak je 22.aprila kada se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje realizovala terensku radionicu “Motri i uoči biodiverzitet vlažnih staništa” u okviru projekta „Voda i život – obrazovanje za opstanak“. Projekat je finansiran sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Radionica je realizovana kao deo akreditovanog seminara za nastavnike i polaznici su imali prilike da se upoznaju sa biodiverzitetom Gradske šume, kako se koriste bioindikatori za praćenje stanja životne sredine i sa ekološkim rizicima.

Upoznali su se sa autohtonim i invazivnim vrstama biljaka na vlažnim staništima i posmatrali strogo zaštićene vrste ptica kao što su crna roda i orao belorepan. Osim njih zabeležene su i sledeće vrste ptica: veliki vranac, vuga, golub grivnaš, slavuj, velika senica, plava senica, crnoglava grmuša, mišar, bela roda, čvorak, zelentarka, čiopa, seoska lasta, gradska lasta i vrana.

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.