IMG_4102

Terenska radionica “Motri i uoči, pa sačuvaj”

Udruženje „Škola za opstanak“organizovalo je 20 . septembra 2019. Terensku radionicu u Topčideru i na Ušću za učenike i nastavnike pet osnovnih škola Vračara u okviru Programa „Motri i uoči-pa sačuvaj“, koji sufinansira GO Vračar.
Dvadeset pet učenika petih razreda iz pet osnovnih škola bili su u prilici da u neposrednom dodiru sa prirodom steknu sopstvena iskustva i shvate zašto je neophodno da čuvaju prirodu, čiji su i oni samo deo.
Zajedno sa svojim nastavnicama, Danijelom Čubelić iz OŠ „NH Siniša Nikolajević“, Biljanom Antoković iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, Katarinom Knežević iz OŠ „Jovan Miodragaović“, Nevenom Vlajić iz OŠ „Svetozar Marković“ i Marijanom Jovanović iz OŠ “Kralj Petar II Karađorđević“, po pet najzainteresovanijih učenika iz svake škole, krenuli su na svojevrsno putovanje kroz prirodu i vreme do Topčidera, a potom do Ušća gde su sa splava preko puta Ratnog ostrva teleskopom i dvogledima posmatrali ptice.
Na tragove biološke raznovrsnosti upućivali su ih dr Voislav Vasić, mr Olja Vasić i vođa radionice biolog Jelena Nikolić-Antonijević: susret sa Miloševim javorolisnim platanom, jednim od najstarih i najlepših u Evropi, obilazak preko dve stotine godina starog hrasta i neobičnog močvarnog čempresa, upoznavanje sa pticama i stanovnicima žabljeg jezera.
Na Topčiderski park, kao mesto susretanja sa tragovima života još u praistoriji i važno mesto za istoriju nastanka srpske države i kulture srpskog naroda ukazala im je mr Gordana Brun uz podsećanje da je za ovakav izgled Topčidera zaslužan Atanasije Nikolić, naš velikan iz 19. veka, koji je i u škole uveo slavu Sv.Save.
Sa radnim listovima u rukama (sa slikama biljaka i životinja, fosila, ukrasnih skulptura koje je trebalo pronaći) radoznalo su trčali po Topčideru, beležeći fotoaparatima i telefonima one koje su prenašli, ali i nove koje su sami otkrili. Takmičarski duh i zadovoljstvo što su „u školi u prirodi“ nisu krili. Na rastanku u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koja je ljubaznošću direktorke Snežane Knežević bila njihov domaćin, i nastavnici i učenici su poželeli da i ubuduće „uče za život u prirodi od prirode”.
Svi učesnici Terenske radionice dobili su za svoje aktivno učešće nagradu od „Škole za opstanak“ po četiri postera: “Biljke vlažnih staništa”, “Ptice vlažnih staništa”, “Čista voda i sanitarni uslovi” i  “Ne palite trsku- ona je naš dom”.

 

Pogledajte galeriju:

Terenska radionica

Terenska radionica

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.