Terenska radionica “Motri, uoči, prepoznaj” u Gradskoj šumi

Projekt „Ekološka pismenost- učenje u prirodi o prirodi“, koji ove, 2019.godine sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine RS razlog je našeg ponovnog boravka u Pančevu. Ovoga puta,11.oktobra, bilo je to druženje sa učenicima i nastavnicima iz pet osnovnih škola na Terenskoj radionici „Motri, uoči, prepoznaj“ u obližnjoj Gradskoj šumi. Za mnoge od njih bio je to prvi dolazak i susret sa ovom „divljinom“ i njenim stanovnicima, iako je gotovo u centru grada, samo na drugoj obali Tamiša. Reka se čamcem brzo prelazi, potom ide pored restorana „Šajka“ uz, pa niz nasip stiže do vremešnih hrastova. Do tabli i oznaka koje su postavili planinari Društva „Soko“ teško se prilazi, jer su očigledno povoljne vremenske prilike i ovog leta pogodavale brojnom rastinju da se širi, pa i invazivnoj ambroziji.
Nasip pored Tamiša izgradili su ljudi, kako bi od poplava zaštitili hrastovu šumu, čijim su se drvećem grejali, kuće i nameštaj pravili. Bila su to vremena kada se mnogo više živelo u skladu sa prirodom i brinulo o biljkama i životinjama. Ispravljen je i tok Tamiša tako da nasip vodi sve do ušća u Dunav i do dva svetionika, koji su vremenom postali simbol Pančeva. Nismo ih posetili, ali zato je tu sa nama bio Ljubivoje Ršumović.
Deca nisu krila radost susreta i druženja sa omiljenim pesnikom,što i njihove i naše fotografije pokazuju. Vredno su popunjavli radne listove i beležili, koje su biljke ili ptice prepoznali. Radoznale ptice proletale su, kao da su želele da ih neko od dece “uslika”. Crnu zaštićenu rodu nismo videli, sigurno je otišla u toplije krajeve.  Ali prizor vredan sećanja i čuvanja fotki za sva vremena bila je iznenadna pojava orla belorepana, koji je jedno vreme kružio nebom, kraljevski lebdeći iznad naših glava. Svi smo bili ushićeni susretom sa najvećim evropskim orlom baš na ovom mestu, na Tamišu, koji samo što se nije ulio u moćni Dunav.
Izložbe fotografija, koje predstoje u školama, biće prilika da sve to iznova vidimo i od učenika i njihovih nastavnika čujemo još utisaka kako im je u Gradskoj šumi bilo i kada će je ponovo posetiti.

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.