Radionica u Gradskoj šumi – ŠOSO “Mara Mandić”

Marijana Kalkan, koordinator ekološke sekcije, ŠOSO “Mara Mandić” iz Pančeva organizovala je terensku radionicu “Motri i uoči” 15. oktobra kada se obeležava i  Svetski dan pešačenja.

Izlet u Gradsku šumu

Aktivnost Tima za zaštitu životne sredine, za mesec oktobar, je obeležavanje Svetskog dana pešačenja. Ovaj dan se obeležava svuda u svetu, i to je 15. oktobar.

Pošto nama izazovi nisu strani i volimo prirodu, za lokaciju pešačenja ovog puta je izabrana Gradska šuma, nama tako blizu, a našim sugrađanima dosta nepoznata. Vođeni iskusnim vodičem kome putanje kroz ovu šumu nisu strane, nastavnikom Ivanom Milivojevićem, iskoristili smo sunčano veme i upustili se u avanturu dugu preko 3 sata. I vredelo je.

Sa učenicima cvećarskog smera krenula su i deca sa Ekološke sekcije, kao podrška obeležavanju ovog bitnog datuma. Ujedno je to bila i prilika za radionicu „Motri, uoči, prepoznaj – pojave, procese i promene u prirodi”, na kojoj su deca trebala da uoče što više različitih vrsta ptica i biljaka. Dvogled nismo imali, ali nam to nije smetalo da se jako brzo primete crna roda i patka gluvara. Sa biljkama je išlo lakše, smenjivale su se žalosna vrba, topola, hrast lužnjak, bagrem, bagremac, trska… Naletelo se i na pečurke, puževe, žabe, viline konjice…

Bolele su noge, neko je bio žedan, neko gladan… Ali brz oporavak je usledio kad smo stigli na odredište. Čekao nas je svetionik, star 110 godina, divan pogled, voda, priroda, mir i tišina. Neko se odmarao, a neko iskoristio prirodu i njene jesenje boje za poziranje i slikanje.

I na kraju je usledila besplatna vožnja čamcem po Tamišu.

I pesma…

Šetali smo po šuškavoj stazi,
Sa nastavnikom Ivanom, u punoj je snazi.
Hvatali smo žabe i pečurke brali,
U Dunavu hladnom ruke smo oprali.

Do svetionika vozili se čamcem.
Sa bučnim motorom i velikim pramcem,
Tu su nas očarale jesenje boje,
Opalo lišće skupljali po dvoje.

Motri, uči, prepoznaj!
Svet oko sebe i ti upoznaj,
Nema većeg junačenja
No u prirodi pešačenja.

(Autor pesme: nastavnik Nenad Kurilj)

(Marijana Kalkan, koordinator ekološke sekcije, ŠOSO “Mara Mandić”, Pančevo )

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.