„UČENJE U PRIRODI O PRIRODI“- ZA ZELENU BUDUĆNOST PANČEVA

Seminar za zaposlene u GU Pančeva, predstavnike medija i NVO.
Projekt “Ekološka pismenost-učenje u prirodi o prirodi”, proistekao je iz uspešne saradnje “Škole za opstanak” sa Gradskom upravom Pančeva, koja je i uputila Ministarstvu zaštite životne sredine Preporuku za predloženi koncept aktivnosti i izbor urgentnih ciljnih grupa za ekološko opismenjavanje. Među njima su, pored nastavnika, dece, mladih, i zaposleni u Gradskoj upravi, predstavnici medija i nevladinih organizacija.
U petak, 1.novembra 2019. g. održan je Seminar u Maloj sali Gradske uprave od 9-12 časova, potom je rad nastavljen na Terenskoj radionici u Gradskoj šumi do 15 časova.
Polaznike seminara sa Projektom je upoznala mr Gordana Brun, predsednica “Škole za opstanak”, a zatim je održala predavanje “Lokalna zajednica i održivo upravljanje prirodnim i kulturnim dobrima. Predavanje “Pojave , procesi i promene značajne za očuvanje biodiverziteta biljaka”, održala je mr Olga Vasić, a dr Voislav Vasić predavanje “Pojave , procesi i promene značajne za očuvanje biodiverziteta životinja”.
Budući da je cilj ovog seminara upoznavanje zaposlenih u lokalnoj zajednici sa pojavama i procesima i promenama značajnim za očuvanje biodiverziteta prirode, kao i sa ulogom čoveka u njegovom očuvanju i opstanku, naročito sa aspekta upravljanja, pravilnog korišćenja, informisanja i učešća javnosti u zaštiti prirode i zaštićenih dobara, drugi deo se odvijao u prirodi, na Terenskoj radionici “Motri, uoči i sačuvaj” u Gradskoj šumi.
Takođe, učesnici Ana Suhanek i Vladimir Kuharik iz Rtv Opštine Kovačica napravili su reportažu o Seminaru, Terenskoj radionici i budućnosti Gradske šume.
Isto tako, “Zelena patrola na delu”, predvođena Ružom Helać, snimala je rad na Terenskoj radionici, sadašnji izgled i održavanje Gradske šume, a potom i razgovor sa drugim učesnicima o njihovom viđenju mogućnosti kako da ovaj dragulj u samom centru Grada Pančeva opstane.
Da podsetimo, o pitanju uređenja i dalje sudbine Gradske šume već je bilo reči tokom 2017. i 2018.godine i to, u završnim debatama na našem akreditovanom seminaru za usavršavanje zaposlenih u vaspitno-obrazovnom sistemu Srbije u oblasti ekologije, zžs i održivog razvoja. Tom prilikom, učitelji i nastavnici iz pančevačkih osnovnih i srednjih škola dali su niz ideja kako da se uredi, oplemeni, obogati sadržajima i postane nastavna baza za “škole u prirodi”.

Pogledajte galeriju:

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.