fptribina

Tribina “Za zelenu budućnost Pančeva”

Ko ume da čuva šume
I vode – od neslobode,
Vazduha od auspuha,
Vidika od ružnih slika –
Taj je jači jer prednjači,
Pun je znanja od cvetanja,
I krila od hlorofila!

TAJNA, LJubivoje Ršumović

Održavanjem Tribine „Za zelenu budućnost Pančeva“ 29. novembra tačno u podne simbolično smo zaokružili programske aktivnosti Projekta „Ekološka pismenost- učenje u prirodi o prirodi“, koji je sufinansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine, a podržala Gradska uprava Pančeva.
Iznenadna promena vremena i mesta održavanja Tribine, nije uticala ni na kvalitet razgovora niti sam ishod Tribine, jer je jednoglasno doneta odluka da se, kao zajednički predlog svih prisutnih  (nastavnika, građana,predstavnika nvo sektora i medija , zaposlenih u Gradskoj upravi) uputi Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode „Inicijativa za pokretanje zakonom predviđenog postupka za valorizaciju prirodnih vrednosti Gradske šume u Pančevu radi stavljanja pod zaštitu“. (Preuzmite ovde:  INICIJATIVAPRILOG)
Partneri u ovom Projektu bili su nam i nastavnici, koji su učestvovali na našim ranijim seminarima (2017. i 2018.g.)i u završnim debatama izneli su svoje predloge šta bi sve valjalo činiti „za zelenu budućnost PANČEVA . Konkretno, kako da se Gradska šuma uredi, oplemeni, obogati sadržajima i postane nastavna baza za “škole u prirodi”, zanimljivo izletište za građane sa višestrukim efektima ne samo za život I zdravlje ljudi,već I stanovnika ove šumske zajednice.
Reč je o veoma motivisanim i angažovanim prosvetnim radnicima, koji žele, a neki to već čine, da u svome radu sa učenicima primene ono što su čuli i naučili na našim seminarima i terenskim radionicama. Takođe, spremni su i da kao građani u svakodnevnom životu učestvuju u donošenju odluka I rešavanju problema u oblasti zaštite životne sredine i dosledne primene održivog razvoja, naročito, u pogledu ekološki prihvatljivih tehnologija i održivog upravljanja prirodnim dobrima. To su veoma značajne činjenice, ali isto tako i njihova nastojanja da ih sprovedu u život, posebno, jer je reč o žiteljima jedne od „crnih tačaka“ u Srbiji.
Velikim delom to je bio motivacioni faktor za naš koncept Projekta: održavanje seminara i terenskih radionica za učenike, nastavnike, zaposlene u L.Z., ali i za organizovanje Tribine na kojoj se govorilo otvoreno I kritički o problemima zbog neprimenjivanja održivog upravljanja prirodnim dobrima i konkretno o upravljanju i uređenju Gradske šume u Pančevu bez učešća javnosti u donošenju odluka.
Upravo zato smatramo da ova naša zajedničkaI Inicijativa za zvaničnu valorizaciju prirodnih vrednosti Gradske šume može da bude primer dobre prakse kako različite grupacije stanovništva mogu I treba da se povezuju I udružuju oko rešavanja važnih pitanja za razvoj mesta i očuvanje životne sredine u kojoj žive.
Upućivanje Inicijative nadležnim organima za valorizaciju prirodnih vrednosti Gradske šume I u skladu sa tim stavljanje pod zaštitu jedan je od mogućih puteva za rešavanje njene sudbine. Grad Pančevo u svakoj varijanti rešenja ima izuzetno odgovornu I neotuđivu ulogu u očuvanju ove zelene oaze u industrijskom okruženju. Tu mislimo i na Gradsku upravu i na sve njegove žitelje.

IMG-5823 IMG-5821

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.