1-1

Učenje za život u prirodi od prirode-Vračar

Krajem nedelje, 22. i 23.marta, realizovan je Projekt Udruženja ŠZO „Učenje za život u prirodi od prirode-zaštita prirodnih vrednosti“, čiji je cilj veća osposobljenost i motivisanost nastavnika za rad sa učenicima u prirodi i podsticanje aktivizma nastavnika i učenika u zaštiti životne sredine i očuvanju prirode. Nastavnici iz sedam osnovnih škola Vračara bili su polaznici Akreditovanog seminara „Ekološka učionica: praćenje pojava, procesa i promena u prirodi i društvu“ zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Vračar i gostoprimstvu OŠ „Svetozar Marković“.
Budući da je 22.mart, Svetski dan voda, u pozdravnom obraćanju, domaćina i predstavnika Opštine i Udruženja „Škola za opstanak“, posebno je naglašen značaj učenja mladih da čuvaju ovaj izvor života i uslov opstanka čoveka.

Sva predavanja pratile su radionica ili debata:

  • Pojave, procesi i promene u biljnom svetu;
  • Pojave, procesi i promene u životinjskom svetu;
  • Pojave, procesi i promene u atmosferi;
  • Ekološka odgovornost –(NE)Održivi razvoj i njegove posledice;
  • Korelativnost zakonodavnog procesa sa ekološkim pojavama i procesima-Uloga nastavnika

Posebnost ovog novog modela stručnog usavršavanja nastavnika, čiji su autori dugogodišnji stručnjaci u oblasti obrazovanja za ekologiju, zaštitu životne sredine i održivi razvoj iz Udruženja „Škola za opstanak“, jeste obavezan odlazak u prirodu drugog dana seminara. Terenska radionica „Motri i uoči“ organizovana je na vlažnim staništima u Topčideru, zaštićenom prirodnom dobru i na Ušću Save u Dunav, preko puta Ratnog ostrva, IBA području od međunarodnog značaja. Kako se 23. marta obeležavao Dan vrabaca, jedan deo  radionice je bio posvećen ekologiji vrapca pokućara i realizovan je u saradnji sa Društvom za proučavanje ptica Srbije.

Pogledajte galeriju:

Predavanja

most

Terenska radionica

Ostavite komentar

Vaša adresa nece biti objavljena. Obavezna polja označena su *

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.